Buteyko åndedrætsmetoden

Hvad er Buteyko åndedrætsmetoden?

Buteyko er en åndedrætsmetode, som regulerer skjult overånding. Når du overånder, sænkes iltindholdet i muskulatur, organer og hjerne.

Grundet manglende ilt, kan der opstå forskellige forstyrrelser og lidelser.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvad er symptomerne?

Det giver bl.a. symptomer så som hovedpine, træthed, dårlig søvn, koncentrationsproblemer, ringe hukommelse og adfærdsmæssige forstyrrelser generelt.

 

Buteyko er allerede udbredt udenfor Danmark

Metoden som regulerer skjult overånding er endnu ikke forankrede i det etablerede sundhedssystem i Danmark. Dette betyder, at mange læger ikke kan tilbyde denne metode eller henvise til uddannede terapeuter. Metoden er godkendt og særdeles udbredt i bl.a. Australien, England, Rusland og Tyskland.

 

Hvem udviklede Buteyko-metoden?

Den russiske læge Konstantin Buteyko udviklede i 1950'erne denne åndedrætsmetode efter mange års intensiv forskning

i dette område. Vi i Vesten fik kendskab til metoden i 1990. Metoden er baseret på undervisning og egen træning. Metoden er desuden udviklet til gavn for både børn og voksne og er uden bivirkninger. I begyndelsen var patienter med forhøjet blodtryk og astma Buteykos målgruppe. Under forskningen opdager Buteyko, at mange andre sygdomsområder også har stor gavn af denne metode.

 

Hvorfor træne åndedrættet?

Den oldgamle kinesiske filosof Lao Tzu sagde engang, at: ”det perfekte menneske trækker vejret, som om det slet ikke trækker vejret.” Stilhed er tegn på en god vejrtrækning. Dvs. når munden er lukket og vores åndedræt, ind- og udånding er stille og nærmest usynlig under hvile. Ineffektiv vejrtrækning – overånding - er støjende, tung, høj, synlig, anstrengt, uregelmæssig og foregår igennem munden.

 

For megen varme giver ofte overånding

Den øgede vejrtrækning eller overåndingen er en følge af det moderne liv. Faktorer som stærke følelser, spændinger, vrede, overspisning, forarbejdede fødevarer, en overbevisning om at store vejrtrækninger er sunde, mangel på motion og bevægelse, overdreven meget tale og en forhøjet indendørs temperatur bidrager til overånding.

Overånding forhindrer ilt i væv

Overånding resulterer i reduktion af kuldioxid i blodet, hvilket medfører, at der ikke kan frigives tilstrækkelig ilt til væv og organer. Overånding kan derfor medfører psykologiske og somatiske forstyrrelser såsom:

 

•Koncentrationsvanskeligheder.

•Glemsomhed/hukommelsessvigt.

•Tristhed.

•Stress.

•Angst.

•Hovedpine.

•Træthed.

•Hurtig og uregelmæssig hjerterytme.

•Hyppig forkølelse.

•Hoste.

•Astma.

•Snorken.

•Mave- tarmproblemer.

 

Kliniske eksperimenter kan dokumenterer, at omkring 150-200 helbredsproblemer og anormaliteter kan være forbundet med overånding.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Har du brug for at benytte Byteyko-vejrtrækning – test dig selv

 

Sæt dig i en behagelig og afspændt siddeposition. Ånd to sekunder ind - ånd ud i tre sekunder med lukket mund og hold dig for næsen. Hvor længe kan du holde vejret, før du føler den ALLERFØRSTE trang til at trække vejret - uden at blive SPOR forpustet?

 

45 – 60 sek. Din vejrtrækning er fremragende

35 - 45 sek. Din vejrtrækning er virkelig god

25 - 35 sek. Du over-ånder

15 - 25 sek. Du hyperventilerer

10 - 15 sek. Du hyperventilerer i alvorlig grad

5 - 10 sek. Din vejrtrækning er meget, meget dårlig - du kan have stor gavn af at lære Buteyko Metoden.

 

Ørstedsgade 44 6400 Sønderborg T: 6466 9605 E-mail: kontakt@skolenforoverskud.dk